Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Ellada Blog
  3. Řecká kuchyně
  4. Hrachová pomazánka - Φάβα
  • Štítky blogu

Hrachová pomazánka - Φάβα

 

Máte rádi hummus? Mysleli jste si, že pochází z Řecka? Omyl. I když se mnohdy vyskytuje v restauracích po celém světě, tradiční řeckou obdobou je Fava, pomazánka ze žlutého hrachu. Převážně se podává jako součást mezes, předkrmů. Ale určitě dobře poslouží i jako rychlá svačina s grilovanou pitou nebo klasickým chlebem. Další výhodou Favy je, že není náročná na přípravu.

 


Suroviny:

  • 250 g žlutého hrachu
  • 1 šálek nasekané jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku, oloupané, vylisované
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 4 šálky vody nebo zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky soli a mletý pepř

 

Postup:

 

Do hrnce s vodou dejte všechny přísady kromě soli a pepře, přiveďte k varu a vařte při střední teplotě 50-60 minut, dokud se voda téměř nevstřebá a hrášek nerozvaří. Pokud je nutné jej povařit déle, přidejte ještě ½ šálku teplé vody a vařte dalších 5-10 minut. Vyjměte bobkový list, přidejte sůl a pepř. Rozmixujte hrách ponorným mixérem. Klasická fava je žlutá, pokud přidáte místo vody zeleninový vývar, pak má barvu oranžovou, nejlepší je si udělat vlastní vývar, kupované obsahují hodně soli a mohlo by se stát, že bude fava moc slaná. Když ji uchováváte v lednici, vydrží až týden.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.