S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Úvod » Káva

Řecká káva

 

 

Řecká káva


Řecká káva se připravuje velmi starou metodou, která je obdobou turecké kávy. Kávové boby jsou jemně namleté a vaří se v džezvě ("tzisves"- krétský dialekt) při nízké teplotě. Jakmile začne pěna stoupat, je káva připravená k přelití do šálku. Krémové vrstvě, která se na povrchu objeví, se říká "kaimaki". Řecké kavárny jsou nazývány "kafenia". Řecká káva se tradičně připravovala nad ohřátým pískem ("ammos") či rožhavenými dřevěnými uhlíky ("chovoli").

 

Základní druhy řecké kávy:

Glyko kafe - velice sladká káva

Kafe metrio - středně slazená káva (z řeckého pohledu)

Sketo kafe - neslazená káva


Odvozené druhy řecké kávy:

Glyko pros to metrio - káva mezi velice slazenou a středně slazenou

Metrio pros to sketo - káva mezi středně slazenou a neslazenou

Kafe elafri glyko - méně kávy, hodně cukru

Kafe vari glyko - hodně cukru i hodně kávy

Kafe vari metrio - středně cukru a hodně kávy